Overslaan en naar de inhoud gaan

Mons: Auguste Rodin

Datum te bepalen: Tussen 13/4 en 18/8
Voorstel: juli.

In het voorjaar van 2024 wijdt het Museum van Schone Kunsten van Mons een unieke tentoonstelling aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). De tentoonstelling traceert zijn artistieke traject, met België, dat rijke grondgebied dat zijn kunst tot bloei liet komen, als hoogtepunt.

Mechelen - Hof van Busleyden - Ridders van het Gulden Vlies

Voorstel: april

In de tentoonstelling "Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld "herbeleef je de bijeenkomst van de ridders in 1491, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Je maakt er kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal gemaakt voor de bijeenkomst in Mechelen. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.

https://www.hofvanbusleyden.be/ridders-van-het-gulden-vlies-een-schitterende-mythe-ontrafeld

KMSK Gent : Tentoonstelling Erich Heckel - de jaren 1905-1918

Datum te bepalen - tussen 12/10/24 en 25/01/25
Voorstel: oktober.

Als een van de medestichters van de Kunstenaarsvereniging Brücke is Erich Heckel (1883-1970) een van de belangrijkste hoofdfiguren van het Duits expressionisme. Geïnspireerd door Van Gogh, Gauguin en Munch ontwikkelen Heckel, Kirchner en Schmidt-Rottluff vanaf 1905 een gemeenschappelijke beeldtaal van felle kleuren en alles behalve gestileerde maar hoekige vormen, die uitdrukking geeft aan hun vrije levensstijl en grote vitaliteit. Hun revolutionaire kunst zal niet alleen de toon zetten voor de ontwikkeling van de Duitse schilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw, maar ook ver daarbuiten.

https://www.mskgent.be/tentoonstellingen/erich-heckel

 

KMSK Antwerpen: "Ensors stoutste dromen"

Datum te bepalen tussen 28/9/24 en 18/1/25
Voorstel: november

In het najaar van 2024 neemt James Ensor het museum over met één van de grootste Belgische Ensortentoonstellingen.  Je duikt niet alleen in Ensors wondere universum van woeste visioenen, maskers en satire. We tonen Ensor zij aan zij met werk van internationale kunstenaars die Ensor inspireren en met wie hij zich wil meten. Want bovenal wil Ensor altijd de beste zijn. Zelfs al heten zijn concurrenten Claude Monet, Edvard Munch of zelfs Jheronymus Bosch en Francisco Goya

https://kmska.be/nl/evenement/ensors-stoutste-dromen

 

Luik, Le grand Curtius: "Religieuze en Maaslandse kunst"

Datum te bepalen - permanent
Voorstel: augustus

De afdeling Religieuze kunst en Maaslandse kunst bestaat gedeeltelijk uit de erfenis van het Musée d’Art religieux et d’Art mosan (MARAM) (Het Museum voor Religieuze kunst en Maaslandse kunst), dat zelf voortkomt uit het voormalige museum van het bisdom, waarvan het de missie overgenomen heeft: het stelt zich ten doel kunstwerken van het patrimonium van het bisdom in haar collectie op te nemen en veilig te bewaren.
Het Grand Curtius verenigt de oude collecties van het bisdom en de collecties gericht op het zelfde specialisme, die afkomstig zijn uit het Musée d’Archéologie et des Arts décoratifs (Museum voor Archeologie en Decoratieve kunsten) en het Institut archéologique liégeois (Luiks Archeologisch Instituut), in een streven naar complementariteit.

https://www.grandcurtius.be/nl/de-collecties-van-het-museum/religieuze-kunst-maaslandse-kunst
 

Binche: "Maskers uit de hele wereld"

Datum te bepalen - permanente tentoonstelling
Voorstel september

Maak, onder leiding vn een gids, een ontdekkingsreis door de maskerpraktijken van de hele wereld. De reis leidt u van de winterfeesten in Europa naar de geheimzinnige ceremonies van Noord-Amerika en Latijns-Amerika en van de enigmatische gebruiken van Afrika naar de fascinerende tradities van Azië en Oceanië.

https://www.museedumasque.be/nl/tentoonstellingen/vaste-tentoonstellingen/maskers-uit-de-hele-wereld/


 

Tongeren, Gallo-Romeins museum: "De oudheid in kleur"

Datum te bepalen - nu tot 2 juni
Voorstel: mei

Je kent ze vast wel, de witmarmeren beelden uit de klassieke oudheid. Maar wist je dat de oude Grieken en Romeinen ze kleurrijk beschilderden? En dat van kop tot teen. In deze fascinerende expo ervaar je hoe hun beeldhouwwerken er écht uitzagen.

Hoe werden witmarmeren beeldhouwwerken in de klassieke oudheid beschilderd? De Duitse archeologen prof. dr. Vinzenz Brinkmann en dr. Ulrike Koch-Brinkmann doen er al jarenlang onderzoek naar. Samen maakten ze tientallen reconstructies, op ware grootte en trouw aan de technieken van toen. De kleurrijke beelden van keizers, goden en mythologische figuren reizen de wereld rond. Honderdduizenden mensen raakten er al door in de ban. Nu zijn ze te zien in Tongeren.

https://galloromeinsmuseum.be/zien-en-doen/de-oudheid-in-kleur/

 

MAS Antwerpen "Stad in oorlog"

Op dinsdag 16 en donderdag 25 januari bezoeken wij de tentoonstelling "Stad in Oorlog" in het MAS in Antwerpen

De vaste expo 'Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945' toont de impact van de Tweede Wereldoorlog op Antwerpen en haar inwoners. De stad werd bijzonder zwaar getroffen: door de naziterreur, de Jodenvervolging en het militaire geweld vielen minstens 25 000 doden. Pakkende persoonlijke verhalen maken dit belangrijk deel van de geschiedenis tastbaar.

https://mas.be/nl/stadinoorlog

KMSK Brussel: "Imagine"

Datum nog te bepalen (tussen 21/2 en 21/7)
Voorstel: maart

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België openen IMAGINE!, een uitzonderlijke reizende tentoonstelling die in nauwe samenwerking met het Centre Pompidou (Parijs) ontstond.

Van GIORGIO DE CHIRICO tot JACKSON POLLOCK, SALVADOR DALÍ, JOAN MIRÓ, JANE GRAVEROL, DOROTHEA TANNING, MAN RAY, LEONOR FINI : ontdek de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema's als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.

https://fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/imagine

 

Abonneer op Archief
x

Please add some content in Animated Sidebar block region.

For more information please refer to this tutorial page:
Add content in sliding sidebar